Gradska galerija Bihać
FIKRET ABDIĆ TODO - AKVARELI
PREDGOVOR

Analitičko zapažanje i promišljanje, te lakoća pokreta ruke iškolovane na primjenjenoj umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Esada Muftića, na odsjeku reklamne grafike, omogućava danas Fikretu Todi Abdiću da s nevjerovatnom lahkoćom i maestralnošću razmazuje akvarelnim četkicama.
Njegovi tanani potezi prosto maze papir i na njemu ostavljaju prozračne reminiscencije na djetinstvo, krajiški pejzaž iz kojeg se , unatoč sveprisutnog, uvezanog, bravarskog, još uvijek ne daju istisnuti preostale tradicionalne bosanske kuće, koje se ponosno kočopere toplinom patine prohujalih vremena. Oronule, naherene, sa basamcioma po kojima je trčkaralo bosonogo djetinjstvo,krezubim tarabama što pamte ašik i prikradanje, šindrom koja odiše mirisom kukuruze i težačkog znoja.........
Pred Todinim akvarelima posmatrač će osjetiti nostalgiju, ali i svu topinu ljudskog bića koju on tako virtuozno ugrađuje u svoju likovnu priču. Duboko u njemu je rodna gruda, Krajina.Čak i kad oslikava Sarajevo ili Mostar u njegovom prepoznatljivom ruhu,ili koji god krajolik, ma gdje da ga put nanese. Kolorit, iz proživljenog djetinstva daje njegovim slikama posebnu živahnost i mami dušu da ih upija.
Pred ovim slikama umukne ravnodušnost, probude se uspomene i želja da ih se ima stalno nadohvat oka kao mehlem u suvremenom okruženju asfalta, betona i čelika.
Mada povremeno pravi izlete u druge slikarske tehnike i likovne izražaje , Fikret Todo Abdić uvijek se i obavezno vraća akvarelu, čak i podsvjesno shvaćajući da su tanani slojevi kolorita, koji kao da diše na papiru, istinski rukopis njegove slikarske duše........

Tomislav Turkalj


BIOGRAFIJA

Rođen je 1957. godine u Velikoj Kladuši, iz koje nakon završene osnovne škole odlazi u Sarajevo i završava petogodišnju školu primjenjene umjetnosti na odsjeku reklamne grafike u klasi profesora Esada Muftića.
Do 1993. godine radio je u "Agrokomercu" kao dizajner, a danas, kao slobodni um,jetnik, slika i proizvodi umjetničke suvenire.
Grupno je izlagao 30 puta, a samostalno je do sada priredio devet izložbi.
Učesnik je likovnih kolonija i susreta u Sisku, Popovači, Kulen - Vakufu, Topuskom, Cazinu i u Karlovcu na ZILIK-u.na vrh