Gradska galerija Bihać
"GOSPODIN IZ BOSANSKE BAŠTE" - IZLOŽBA POSVEĆENA GODIŠNJICI SMRTI DR. IRFANA LJUBIJANKIĆA 27.05. - 02.06. 2008
ŽIVOT ZA BOSNU I BOŠNJAKE

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid na Bošnjacima 1991 - 1995. godine spadaju u prelomne historijske događaje za Bosnu i Bošnjake. U takvim prelomnim događajima pojavili su se istaknuti Bošnjaci, veliki sinovi Bosne, istinski heroji ? hrabri i visokomoralni ljudi , koji su vodili tešku i krvavu bitku za dobor svog naroda i svoje zemlje, dajući i svoje živote. Među takve svrstao se i rahmetli dr. Irfan Ljubijakić.
U naponu aktivnosti na učvršćenju diplomatske pozicije Republike Bosne i Hercegovine - provodeći politiku Stranke demokratske akcije, koja je proistjecala iz uzvišenih načela potreba za formiranjem vlastitog državno - pravnog prostora Bošnjaka i ostalih bosanskih naroda i angažovanja svih potencijala za odbranu tog prostora - 27. maja 1995. godine doktor Irfan Ljubijankić je , na čelu državne delegacije - koju su još činili zamjenik ministra pravde u Vladi Republike Bosne i Hercegovine Izet Muhamedagić, savjetnik Ambasade Republike Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj dr. Mesud Šabulić i pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine major Fadil Pekić - boravio u Bihaću u cilju pomoći konstituisanja Unsko - sanskog kantona . Sutradan , 28. maja 1995. godine , u ranim jutarnjim satima srušen je helikopter s navedenim članovima državne delegacije.
Imajući u vidu da nema etike ako svaki dan ne budemo znali cijenu koji smo platili za slobodu i nezavisnost, osnosno da nema etike ako nemamo sjećanje na sve one koji su platili svojim životima za ono što mi danas imamo nam je u amanet ostalo da se svake godine na dan pogibije državne delegacije sjetimo ovih naših šehida i da uvijek iznova analiziramo i valoriziramo historijsku ulogu i djelo rahmetli doktora Irfana Ljubijankića.
Međutim, ocjenjivanje njegove historijske uloge i djela nije nimalo jednostavan zadatak, jer se radi o markantnoj ličnosti naše nove historije koja je kreirala njen tok. S druge strane, veoma je teško postići onaj stepen objektivnosti i opseg znanja koji je neophodan da bi se s određene distance sveobuhvato, razložno i argumentirano moglo govoriti o rahmetli doktoru Irfanu Ljubijankiću i njegvom djelu.
U nadi da će se ovaj posao kvalitetno uraditi u budućnosti, mi ovaj put svjesno nismo htjeli zadržati distancu i suzbiti emocije u odnosu na rahmetli doktora Irfana Ljubijankića i njegovo djelo kako nalažu metodološki uzusi historijske nauke. Na to, zbog svega što se desilo, nemamo pravo. Na to nemamo pravo i zbog činjenice što je nemoguće odvojiti djelo doktora Irfana Ljubijankića od suvremene historije Bosne i Hercegvoine , Bihaćkog okruga, Unsko-sanskog kantona i Bihaća, kontinuiteta političkog organiziranja Bošnjaka 19. i 20. stoljeća, državno - pravnog i historijskog kontinuiteta Bosne i kontinuiteta odbrane Republike Bosne i Hercegovine vlastitim snagama.

Nijazija Maslak , muzejski savjetnikna vrh