Gradska galerija Bihać
''DANI AUSTRIJSKO - NJEMAČKE KULTURE U BIHAĆU'' IZLOŽBA ELISSABETH STRAUSS I AHMET IBUKIĆ 11. - 16.05.2010.
BIOGRAFIJA

ELISABETH STRAUSS

Elisabeth Strauss, rođena 1965 godine u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, od 1990 radi kao samostalna umjetnica.
Osim na različitim izložbama u zemlji i inozemstvu, radila je sa arhitektima na području umjetnosti zgrade zajedno na i sprovodi naloge općine, hotela i dvoraca na području zidnog slikarstva i mozaika. Osim toga, svestrani je umjetnik na polju scenografije i kostimografije te umjetničkog vodstva kazališta.
Elisabeth je uključena i u projekte umjetničkog odgoja, uključujući rad s fizički i mentalno hendikepiranim osobama, te je uključena u različite (međunarodne)projekte.
Danas umjetnica živi u Lungau regiji Salzburg, gdje radi od 2009 honorarno za lungaušku udrugu kulture.
Umjetnica je prvi put u Bosni i Hercegovini povodom Dana austrijsko- njemačke kulture i održaće svoju izložbu u Gradskoj galeriji Bihać u suradnji sa lokalnim umjetnicima te dati značajan doprinos za buduću suradnju ovih dviju država na umjetničkoj razini.
Više informacija o Elisabeth Strauss i njenom radu naći ćete na : www.elisabeth-strauss.st

AHMET IBUKIĆ AMI

Rođen u Bihaću 1957 godine. Završio Školu primjenjenih umjetnosti, te Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku slikarstva, u klasi prof. Milivoja Unkovića. Postdiplomski studij završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, pod mentorstvom prof. Seida Hasanefendića. Na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću 2004. godine izabran je u zvanje docenta likovne kulture. Član je ULUBiH od 1987. godine. Na Internacionalnoj Akademiji "Greg Marino" u Verbanu 2005. imenovan na mjesto akademskog saradnika na Odsjeku za umjetnost. Ušao u internacionalnu umjetničku enciklopediju "Dizionario encoclopedico internazionale d'arte moderna e con-tem poranea 2004 / 2005 " . Živi i radi u Bihaću kao viši kustos u JU Muzej USK, te na Pedagoškom fakultetu u svojstvu vanjskog suradnika kao profesor likovne kulture s metodikom pri Univerzitetu u Bihaću.
Učesnik je više likovnih kolonija, pokrenuo i vodi likovnu koloniju "Stari gradovi u dolini Une". Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Idejni je tvorac i art direktor projekta "Umjetnici svijeta Srebrenici" - "Eleven Seven" .
www.ibukic.comna vrh