Gradska galerija Bihać
SAFET ZEC - GRAFIKE - 22.12.1998 - 22.01.1999
Safet Zec je rodjen u proljece 1943. godine u Rogatici, Bosna i hercegovina. Skolovao se u sarajevu, gdje je 1963. godine zavrsio Srednju umjetnicku skolu. Upisuje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u beogradu, gdje 1969 godine na odsjeku slikarstva diplomira i nastavlja s post-diplomskim studijem koji zavrsava za tri godine.

Zivio je i radio u Beogradu do 1989., a zatim u Sarajevu do 1992. godine. danas zivi s obitelji u Veneciji. Graficka djela stvara u umjetnickoj grafickoj radionici maestra Albiiocca u Udinama, Italija.

Kada je pocetkom lipnja 1992. u Italiji Zec ponovo poceo raditi na plocama dogodila se promjena, do duse ne nova, ali ne i beznacajna. Odnosi se na cestu upotrebu neuobicajni podloga. On otiskuje ploce na listove novinskog papira sa postojecim tekstovima i fotografijama istovremeno zaljepljenih na graficki list, pritom se nezna koliko je autor predhodno birao i proucavao novinski papir, a koliko je tek prihvatio sugestiju slucaja kao odgovor na slucajne dogadaje u zivotu umjetnosti.

Ustavno usvajajuci razlicitost novinskih listova, Zec namjerno prihvaca nepredvidljivost, tako da svaki otisak postaje jedinstven. Iz 1992 -93. godina,potjece i jedan maleni bakropis s mrtvom prirodom (malen s obzirom na uobicajne Zecove dimenzije jer je osnova od 39 cm jednaka najvecim Morandijevim bakropisima) kojeme se mora posvjetiti malo pozornosti.

Prije svega jer se sve do tad umjetnik nije bavio mrtvom prirodom, smatrajuci mozda da ta tema, usprkos slavnim predhodnicama, nije dovoljno vazna, a zatim jer se djelo odlikuje strogoscu jezika koji namjerno zanemaruje najnovije "slobode"...No tema je onoliko vazna koliko i u Morandijevim mrtvim prirodama: vrlo malo !

Kao sto znamo Zec voli Morandija : ponovno osmisljavajuci njegovo djelo, on preuzima Zecova je najme pronasla svoj napeti put izmedu osobni i drustveni sadrzaja, koji utjecu na njegovo ljudsko iskustvo kao bjeg u jedan od mnogobrojnih formalizama koji poput bezbriznih zvijezda prekrivaju nemile prostore svrsetka ovog tisucljeca.na vrh