Gradska galerija Bihać
US LOBBY - IZLOŽBA STUDENATA ALU SARAJEVO SA PODRUČJA USK- 11.06.1999 - 30.06.1999
U toku cetverogodisnje opsade i razaranja Sarajeva, Akademija Likovnih Umjetnosti, koja ni jednog casa nije prekidala sa svojim radom i koja je u tom periodu primila tri nove generacije studenata, bila je primorana da konsolidaciju svoje studentske baze trzi iskljucivo u najuzem podrucju Sarajeva.

Vrata Akademije za studente izvan ovog podrucja bila su silom prilika zatvorena. sa okoncanjem rata i deblokadom Sarajeva, jedan od veoma znacajnih ciljeva u kulturnoj politici Akademije bio je da se ovaj nedostatak nadomjesti i da se vrata Akademije sirom otvore i za studente iz drugih podrucja Bosne i Hercegovine, kojima je u toku rata ova mogucnost skolovanja bila uskracena. Zahvaljujuci takcoj orijentaciji, danas se na Akademiji, na svim njenim odjsecima, skoluje iz Unsko-sanskog kantona cetrnaest sutdenata, koji ce uskoro u tom dijelu Bosne i Hercegovine biti i nosioci likovne akcije.

I upravo imajuci ovo u vidu, nastavnici i rukovodstvo Akademije je sa simpatijama prihvatilo inicijativu studenata Unsko sanskog kantona da se sa svojim studentskim radovima, neovisno od toga sto se jos uvijek nalaze u nastavno umjetnickom procesu, svojim sugradjanima predstave i da im i na taj nacin stave do znanja da mogu racunati na njih.

Dekan Akademije Likovnih Umjetnosti U Sarajevu Prof. Dr. Sadudin Musabegovic

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u sarajevu koji dolaze iz Bosanske Krajine zastupljeni su u gotovo svim odsjecima i, sto je neobicno, prilicno ravnomjerno. Najvise ih je na nastavnickom odsjeku gdje studiraju Davud Hajdarevic (II godina), Adnan Dupanovic (III) i Meho Causevic (IV). S obzirom da se studenti ovog odsjeka spremaju za nastavnike koji ce mlade upucivati u tajne slikarstva, grafike, modeliranja kao i u teoriju umjetnosti, oni poklanjanju jednaku paznju svim umjetnickim oblastima. Stoga, neki od njih su slikari, neki graficari, a neki su zainteresirani za vise medija. Davud Hajdarevic u tehnici pastela radi crteze i slike s motivima Une i Bihaca u jednom svijetlo-tamnom kontrastu. Meho Causevic, medjutim, predstavlja svoje uljane slike s motivima preuzetim sa stecaka nastojeci figuraliku i znakove stecaka izraziti kromatikom modeliranom takodje kontrastnim odnosima.

Jedan od studenata slikarskog odsjeka, Ismet Erdic (III), opsjednut je takodje pejsazima Bosanske Krajine koje predstavlja u varijetetima realisticko-impresionisticke tehnike. Slike Isaka Garibovica razlikuju se od ostalih po krupnijoj figuralici i energicnijoj gesti kojom podslikava tonove osnove. Siroke forme pokrenutih likova (Muzicari, Majska ljubav) on zavrsava linijskim detaljima.

Na grafickom odsjeku studiraju Admir Mujkic (IV), Irfan Hosic (I) i Boris Majstorovio (III). Irfan Hosic izlaze nekoliko radova koji poo funkciji propadaju podrucju grafickog dizajna, ali je njihovo pravo teziste u njihovom aktuelnom angazmanu. Iako ovi radovi prema sredstvima realizaciju djeluju heterogeno, zajednicko im je sto pocivaju na idejji (cetiri kaligrafije iz cetiri religije prozimaju se sa cetiri forme). Admir Mujkic za svoj rad trazi inspiraciju u kulturnom naslijedju Bosne, pozivajuci se na licnosti (Ilhamija) i simbole i biljege tradicije, aali i na rjesenja i odgovore savremene umjetnosti. Boris Majstorovic preferira bakropis veceg formata i slozenijeg koncepta koji se cini pogodnim za njegovu imaginaciiju (Super Star Fucker). Njemu je blizak duh sakralne tematike u kontekstu savremene civilizacije, a za takve probleme nalazi rjesenja u grafizmu zapisa crno-bijele umjetnosti.

Na odsjeku za graficki i produkt dizajn obrazuju se studenti koji pokazuju sklonost odredjenju likovne komponente predmetima industrijske proizvodnje kao predmetima unikatnog karaktera. iako ovi studenti, u procesu obrazovanja, i slikaju, rade i grafiku, modeliraju i cesto ne mogu odoljeti da se ne iskazu i kao slikari, graficari ili kipari, oni svoju paznju usmjeravaju projektovanju predmeta prem,a sve vecim estetskim, tehncikim i drugim zahtjevima proizvodnje. tako Damir Midzic (IV) predstavlja primjer oblikovanja knjige (Admas) cije forme nalazi u vec rasirenom grafickom jeziku racunara, jer polazeci od tipologije i standardizovanih grafema, stavara sistem i sliku impresionalnosti. Stoga se u svom drugom radu, koristeci se spontanim formama grafita, pita Trazim sebe, jel' me ko vidio? Anita Ibukic (II) u vom Modelu - covjek namjestaj, putem kvadratnog sistema trazi proporcije i oblike koji ponovo podsjecaju na vrijeme renesanse. ideje Jasne Kadic (diplomac) su slobodnije, cini se nadilaze razinu programskih zadataka jer zrelo osmisljene i dovrsene, mogu se nametnuti visokim zahtjevima savremenog designa (Stolica, naocale, Radni sto - diplomski rad).

Tako, radovi dvanaest sudenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, plus jedan sudent gost iz Munchena (Harun Hosic, kod kojeg se mogu zapaziti elementi sinteze arhitektonskog naslijedja i savremene slikarske geste, kao i spajanje predmetnog i nepredmetnog), znacajni su u smislu pokusaja prvog predstavljanja u kraju iz kojeg poticu i kojem vec sada zele ukazati na svoje mogucnosti.

Prof. Dr. Ibrahim Krzovic

SLIKARSTVO

Davud Hajdarevic

Rodjen 1978. u Bihacu. Zavrsio srednju Masinsko-saobracajnu tehnicku skolu u Bihacu. 1997. godine upisao nastavnicki odsjek na ALU. Trenutno druga godina studija.


Adnan Dupanovic
Rodjen 1978. u Bihacu. Zavrsio gimnaziju u Bihacu. 1996. upisao ALU u Sarajevu, nastavnicki odsjek. Trenutno na trecoj godini studija.
Isak Garibovic
Rodjen 1962. u Trnopolju, Prijedor. ALU u Sarajevu upisao 1996. godine, odsjek slikarstvo. Trenutno na trecoj godini studija.
Ismet Erdic
Rodjen 1972. u Buzimu. U Sarajevu zavrsio srednju skolu primjenjenih umjetnosti. 1991. godine odlazi u Linz, Austrija gdje studira slikarstvo i grafiku. 1996. vraca se u Sarajevo gdje upisuje slikarstvo na ALU. Svoje strip radove redovno objavljuje u raznim novinama u BiH. 1998. godine postaje urednik prvog BH strip magazina MIX-COMICS, a iste godine ucestvuje s jos nekoliko strip autora iz BiH na strip festivalu u Goetenborgu u Svedskoj. 1999. objavljuje zbirku svojih strip radova pod nazivom "Bosnjacki knjizevnici u stripu"
Meho Causevic
Rodjen 1972.godine u Beogradu . Nastavnicki odsjek na ALU u Sarajevu upisao 1995. godine, u klasi prof. Nusreta Pasica. Izlagao u Velikoj Kladusi 1992, 1996, 1997. i 1998 i u Bihacu 1993. godine.
GRAFIKA
Irfan Hosic
Rodjen 1977. godine u Bihacu. Upisao ALU u Sarajevu, odsjek za grafiku, 1998. godine u klasi profesora Salima Obrlaica. Naagradjen u timu s Damirom Midzicem drugim mjestom od strane belgijske delegacije ECMM, 1998. godine na konkursu "Multietnicko Sarajevo". Ucestvovao na jednoj kolektivnoj izlozbi u Minhenu 1998. godine.
Boris Majstorovic
Rodjen 1976. u Bihacu. 1992. odlazi u Minhen. Od 1994-1997. studira modnu grafiku na "Meisterschule fur Mode". 1996. drzi izlozbu "Humanoscu Protiv Mrznje" u Staatsgalerie Weisbaden, 1998. prvu samostalnu izlozbu u prostorijama SSF, Minhen. Iste godine upisuje se na trecu godinu studija grafike na ALU u Sarajevu, u klasi profesora Dzevada Hoze.
Admir Mujkic
Rodjen 1972. godine u Sisku. ALU upisao 1995. godine, odsjek grafika, u klasi prof. Dzevada Hoze. Dobitnik je II nagrade Ljubitelja umjetnosti belgijske delegacije ECMM-a Sarajevo 1997. godine 1998. godine u organizaciji Turskog zavoda za standardizaciju dobija prvu nagradu za karikaturu na konkursu "Mediji i kvalitet", i predstavlja BiH na sajmu karikature u Ankari, a 1999. godine na konkursu "Multietnicko Sarajevo" dobija prvu nagradu Ljubitelja umjetnosti belgijske, grcke i irske delegacije ECMM-a Sarajevo.
GRAFICKI DIZAJN
Damir Midzic
Rodjen 1974. u Bihacu. ALU upisao 1995. godine, odsjek graficki dizajn. izlagao na zajednickoj izlozbi "25 godina ALU u Sarajevu" 1997. godine. Ucesnik na 24. seminaru ICOGRADA (medjunarodno udruzenje grafickih dizajnera) u Londonu. radio na vise workshopova iz tipografije i opreme knjige u Sarajevu. 1998. godine, zajedno sa Irfanom Hosicem, dobitnik druge nagrade Ljubitelja umjetnosti ECMM delegacije Sarajevo za rad na temu "Multietnicko Sarajevo".
Harun Hosic
Rodjen 1973. u Bihacu. Srednju skolu zavrsio u Iowi, SAD. STudent IFOG Akademije u Minhenu, odsjek graficki dizajn. grupno izlagao vise puta.
PRODUKT DIZAJN
Anita Ibukic
Rodjena 1978. u Bihacu. Zavrsila gimnazija u Bihacu. 1996. upisala ALU odsjek produkt dizajn u klasi preofesora Stjepana Rosa.
Jasna Kadic
Rodjena 1972. godine u cazinu ALU upisala 1991. godine, odsjek produkt dizajn, a diplomirala 1999. u klasi profesora Zdenka Praskaca. kao student IV godine ucestvovala na medjunarodnom konkursu SOLAR ATTITUDES "Young Designers Looking into The Future" u organizaciji Syndicat Prefessionel des lunetiers Du Jura-Lyon, kao i na izlozbi SLIMO - International Optics And Eyewear u Parizu.na vrh