Gradska galerija Bihać
Mali format - Izložba slika i skulptura članova ULUBiH - 17.07.- 04.08.2000.
Organizirajući izložbu "Malih formata", koju realizira u suradnji sa udruzenjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, bihaCka Gradska galerija još jednom potvrdjuje da se trenutno ubraja medju najuspješnije galerije u zemlji, čiji rad gotovo svakim novim prijektom pobudjuje zanimanje sve šire javnosti. Izlozbom koju prati i ovaj katalog zeljelo se prezentirati trenutno stanje u likovnoj umjetnosti Bosne i Hercegovine. Povezivanje sa likovnim uduzenjem na nivou drzave činilo se sasvim prirodno i logično.
Ideja da se tekuCa umjetnost prikaze kroz male formate, nazalost proistekla je više iz zelje da se pozove što veCi broj autora u relativno mali prostor, nego iz namjere da se primjerena paznja posveti i ovom vidu likovnog stvaralaštva.
Tako se pod pojmom " mali format" podrazumijevala isključivo veličina djela ( unutar koje je trebalo ukalkulirati i njegovu opremu), a ne samo suštinu i karakter koji bi se uslijed ograničenosti formata sami po sebi trebali nametnuti. Na poziv se stoga odazvao veliki broj umjetnika koji su se ovim formatom bavili, ali i onih koji o njemu do sada gotovo da nisu ni razmišljali.
Puno takvih koji se unutar zadanih propozicija i nisu baš najbolje snašli je prošlo selekciju, a medju njima je svakako i onih koji se ne snalaze ni u umjetnosti uopšte. Dobili smo dakle izlozbu koja na dosta realan način prezentira oktivnost Udruzenja likovnih umjetnosti BiH, čiji sastav iz godine postaje sve šarolikiji. To dakako ne bi bio problem kad bi se na ovakvim i sličnim izlozbama predstavljali zaista najbolji.
Ovako dobijena izlozba neujednačenog kvaliteta, različitih generacija i umjetničkih sklonosti. Zajedno su predstavljali tek završeni studenti akademije koji sa više ili manje uspjeha tek zakoračuju u svijet umjetnosti, zatim srednja i starija generacija medju kojima ima značajnih imena naše savremene umjetnosti, ali i samih amatera i javnosti anonimnih imena. VeCina od njih se predstavlja slikarskim izrazom, dok su drugi mediji poput grafike, fotografije ili skulpture, ovdje brojem gotovo zanemarivi, ali vještinom ipak puno interesantniji.
Mnogi od njih prihvatili su "mali format" više kao izazov i šansu za eksperimentom. Naravno, nekima od njih eksperiment je i uspio.
PozdravljajuCi ipak zelju i BihaCke galerije i Udruzenja da ova manifestacija dobije ne samo tradicionalni, veC i respektabilni karakter, smatram da bi od sljedeCe godine ovom projektu trebalo pristupiti sa više ozbiljnosti i strozijim kriterijima, jer to je jedini način da se kreira izlozba vrijedna paznje i publike i kritike isovremeno. zeleCi da ovaj projekat istinski zazivi, i u nadi da su ovom izlozbom prebrodjene porodjajne muke, s nestrpljenjem očekujem sljedeću izložbu.
v IVANA JEVDJEVIĆ

1.. ArifhodziC Fuad, Sarajevo
2.. ArnautoviC Šefika, Sarajevo
3.. Ballian zana, Sarajevo
4.. Balta Alija, Sarajevo
5.. BakšiC Amer, Sarajevo
6.. BoziC Milorad , VogošCa
7.. BuljubašiC Senad, Srebrenik
8.. CvijanoviC Bozana, Sarajevo
9.. Čerkez Sead, Sarajevo
10.. ČišiC Hazim, Bugojno
11.. ČorbiC Muris, Bosanski Petrovac
12.. Ceif Muhamed, Sarajevo
13.. DerviševiC Edin, Tuzla
14.. EmriC Sead, Buzim
15.. FilipoviC Zlatan, Sarajevo
16.. FilipoviC zeljko, Sarajevo
17.. Glušac Avdo, Sarajevo
18.. HadzimejliC Amela, Sarajevo
19.. HaliloviC Ismir, Sarajevo
20.. Hamulka Stipe, BihaC
21.. HandukiC Irfan, Zenica
22.. HasanbegoviC Venesa, Sarajevo
23.. HodoviC Zdenko, Norveška
24.. HodziC Dzeko, Sarajevo
25.. HromiC Kemal, Sarajevo
26.. IbukiC Ahmet, BihaC
27.. IftiC Smail, Koln - Njemačka
28.. ImšireviC Adnan, Rogatica
29.. Jasak Ilonka, Sarajevo
30.. KačunoviC Samir, Sarajevo
31.. KalesiC Avdo, Tuzla
32.. KariC Ahmed, Sarajevo
33.. Kečo Mensud, Sarajevo
34.. Konaj Antonija, Sarajevo
35.. KonstantinoviC Mirsad, Sarajevo
36.. Lagumdzija Milijana, Sarajevo
37.. Libovac Fikret, Sarajevo
38.. MuhoviC Hamid, Sarajevo
39.. NaliC Husein, Sarajevo
40.. NikočeviC Dzevdet, Sarajevo
41.. PašiC Mustafa, Tuzla
42.. PeraziC Tomislav, Zenica
43.. Pezo Salko, Mostar
44.. PinjiC Ahmet, Sarajevo
45.. Pozderac zana, Sarajevo
46.. RubčeviC Emir, Sarajevo
47.. Skopljak Mustafa, Sarajevo
48.. SolakoviC Kenan, Sarajevo
49.. ŠehiC Mirsad, Sarajevo
50.. TopiC Husnija, Cazin
51.. ToromanoviC Enes, BihaC
52.. ToromanoviC Šefika, BihaC
53.. VrbiC - Mačak Biljana, ZavidoviCi
54.. ZuboviC Tea, Sarajevona vrh