Gradska galerija Bihać
DINO TRTOVAC - 15.12.1999 - 04.02.2000
Budjenje nevidljiva svijeta

Ljepota je na izlozbama Nuradina Dine Trtovca promatrati lica ljudi Sva su lica nacas lijepa,vedra i ozarena, ali ujedno i blago zacudjena, jer su navikli ocima gledati samo ono sto je uobliceno i sto ima svoju sjenu.Oni koji, osim sto gledaju , i vide ,svjesni su da je njihovo lice ozareno Dininom carolijom i da smo odbijenom svijetloscu zraci.Veliki je izazov pronaci pravu rijec koja bi oslikala Nuradinovo umijece,kazem umijece, jer umijece je nesto sto je iznad znanja, iznad uma i ono se samo srcem moze pojmiti i obujmiti.To stvaralastvo je toliko slobodno i otvoreno da se , evo, i sam smijem svojoj zbunjenoj misli sto ga tezi definirati.
Sto je to u bojama Nuradina Dine Trtovca toliko magicno da se pred njima i dijete i mudrac upinju progovoriti cijelim svojim bicem, a radost su sto tu magiju ne mogu prevesti u rijeci? Sve sto je stvoreno ima teznju da se izrece.Tvorac je stvarajuci svijet u svemu ostavio svoj pecat, svoj trag do Sebe. U svemu je vidljiv, a nitko Mu lice naslutiti ne moze. Posvuda su njegovi simboli u savrsenom skladu. A sve je to , zapravo, samo goli materijal kojeg covjek treba nadahnuti i produhoviti. Ta kreacija, to vjecno ponovno nastajanje , dovoljan je izazov Dini da je nastavi od tamo gdje je pocela, od samog Nadahnuca : Sto boja je plodnosti obasjane toplote tame.Zato on sve sto je stvoreno,bojom rastvara, otapa u boji, prociscuje i vraca izvoru.
U pocetku bijase Rijec, ali prije Rijeci bijase apstrakcija. Dino, zapravo slika samu ideju, boju ideje, a mi je u glavi sami dalje ostvarjuemo i uoblicujemo. On bojom nudi asocijacije i budi nasu mastu, koja ce nacas iz njegove apstrakcije izroniti dugu, nacas orgulje, ozivjeti harfu, ugugutati vulkan, ukristiti feniksa, djeciju razigranost, probuditi misticne sufijske boje : "Svjetlost tijela sto je Adem naseg bica : prelaz sive boje u crnu. Nuh naseg bica je plave boje. Boja je srca Ibrahim.Crvena boja je savjest : Musa. Bijela boja je boja duha : Davud. zuta boja je tajna : Isa. Sjajno - crna boja je bozanskog sredi?ta. Muhamed je blistavo zelena boja, jer je zelena boja prikladnija tajnosti misterije."
Dinine su boje varijacije srca u neprekidnom pulsiranju, beskrajne improvizacije tonova koje se ne mogu ograniciti notom : preslikan Mozzartov san o glazbi s bojom duse leptirove. Vani mogu biti mracna vremena, kao onda u BiH kada se Dinina duga radjala iz tame, vani moze biti tmuran dan, ali u stanu gdje su Dinine slike isijava toplina, toplina koja ujedno i lica ukucana grije i duze im porucuje : budi meditaciju, budi poboznost, budi ljepotu.
Bozanska misao izrecena jezikom Poslanika kaze : "Moj sluga mi se priblizuje samo onda kada nastoji ciniti vise od onoga sto sam mu Ja nalozio. On mi se neprestance priblizuje po dobrovoljnim cinima, sve dok ga Ja ne zavolim, Ja sam tada njegov sluh kojim on slusa, vid kojim on gleda, ruka kojom on hvata i noga kojom on koraca...."
Dino je jos zarana prepoznao dar koji mu je dan i primio ga je s velikom zahvalnoscu i odgovornoscu.A dar mu je dan da ga Tvorcevom rukom dariva. Nije slucajno Dino rodjen u Saronjama : usrcu Bozijeg sarenila. Niti je slucajno da se od slova Nuradin Dino Trtovac mogu sloziti rijeci:
NUR, DIN I TON. DA, TVORAC.
Enes Kisevic, Zagreb 06.02.2000. g.na vrh