Gradska galerija Bihać
U POTRAZI ZA ATLANTIDOM - 24.07. - 08.08.2009.
BOSNA I HERCEGOVINA NEKAD I SAD

24.07.- 08.08.2009.

Najpoznatiji fotograf njegovog carskog visočanstva baron Raimund Stillfried i Rathenitz dokumentuje svojim fotografijama kulturnu baštinu i izvanrednu tradiciju bosanskohercegovačkih naroda s kraja 20. stoljeća, prikazuje njihov način života i ostavlja svjedočanstva o visokorazvijenoj kulturi, umjetnosti i tradiciji, te orginalnom evropskom islamu.

Po nalogu habsburških organa uprave baron stillfried je po prvi put jednim novim medijem, najmodernijim fotografskim aparatom svog vremena , zabilježio prikaze do tada nepoznatih naroda. Ove fotografije su u svim habsburškim krunskim zemljama pobudile veliko zanimanje za Bosnu i hercegovinu, a i danas služe ponovnom otkrivanju jednog potonulog svijeta i imaju veliku vrijednost i značaj za ispravno razumijevanje aktuelnih odnosa i ljudi u Bosni i Hercegovini.

Max Aufischer autor je fotografija istih bosanskohercegovačkih motiva iz bliske prošlosti i sadašnjosti Bosne i hercegovine, tako da izložbene fotografije omogućavaju jedinstvenu i vrlo zanimljivu usporedbu.


Projekat je rezultat uspješne suradnje : Gradske galerija Bihać, Ragionalnog ureda Austrijske kooperacije sarajevo i Štajerskog Ureda za posredovanje u kulturi - Cultural City Network Graz.



na vrh