Gradska galerija Bihać
Enver Krupić 12.04.2001. - 03.05.2001.
Izlozba slika Envera Krupica organizirana u povodu 9. godisnjice Armije RBiH 15.04.1992.
ENVER KRUPIC rodjen 1911. godine. Slikarski studij zavrsio u Beogradu 1937. godine, a 1938. godine je primljen na parisku Akademiju likovnih umjetnosti u atelje profesora Sabatea. Imao je vise samostalnih izlozbi u zemlji i inozemstvu,a izlozba u Milanu 1968. godine donijela mu je znacajno priznanje time sto je usao u veliku svjetsku Enciklopediju modernog slikarstva.Umro 1992. godine u Bihacu.
.........Zaljubljen u Unu, u kojoj srece obilje motiva, umjetnik za svo vrijeme od oko 1972. godine do danas, a koje doba mozemo nazvati i novim proljecem njegova zivota i stvaralastva, gotovo svakodnevno slika ovu rijeku, njene vode, tokove i poticanja, obale i okolni joj pejzaz, atmosferu i vegetaciju. Tako je Una novom snagom i u neobicnom intenzitetu podstakla emocije slikara, rasplamsala ih do strasti i euforije, oslobodila romanticnu imaginaciju. Rezultat tog raspolozenja su pejzazi ( "Una kod Stegarica" , "Kanjon Une" , "Una kod Krupe" , "Una kod Bihaca", "Slapovi sa Une",.....) a u kojima je Krupic svoj poetski izraz razvio do najvece punoce i umjetnicke zrelosti. Veci broj pejzaza ( "Dvoslap", "Troslap" , "Strbacki buk", "Una kod Ripca" , "Una kod Sunca" , "Martin - Brod" ,.....) cini, bez sumnje, i najljepse poglavlje i kvalitetnu jezgru Krupiceva zivotnog opusa.
Oni su ponikli iz ciste i skrene zivotne radosti, optimizma i najneposrednijeg koloristickog nadahnuca slikara i predstavljaju najsinteticniji izraz umjetnikovih osjecanja. Radjeni su bez napora, lirski toplo, smireno i relativno brzo, u stilu koji karakterise puna stvaralacka sloboda i u kojemu je ovaj umjetnik stvorio lican, zreo, bogat i na svoj nacin klasican slikarski izraz. Odista su to divne pjesme prirodi, slike sa kojima je trazen njen duh, ali i forme i zive...........
dr. Smail Tihic iz monografije "Krupic" 1984. godinena vrh