Gradska galerija Bihać
IZLOŽBA "UMJETNOST IZ KUTIJE" 12.12.2002. - 31.12.2002.
Izlagači : Edin Numankadić, Mustafa Skopljak, Jusuf Hadžifejzović, Alma Suljević, Mirsad Šehić, Maja Bajević , Nusret Pašić i gost Muhidin Tvico

Iz predgovora
ZAŠTO UMJETNOST IZ KUTIJE ?

Projekat umjetnost iz kutije nastao je kao pokušaj preostalih entuzijasta iz sfere likovne umjetnosti da krene sa izložbama koje će prezentirati recentnu bosanskohercegovačku umjetnost, prvenstveno domaćoj, a zatim i inozemnoj publici.Pružila mi se, dakle , prilika koja se nije smjela propustiti, ali ni prokockati. Odbacujući bilo koju vrstu revijalnog prikazivanja više desetina autora, odlučila sam se za predstavljanje tek sedmorice njih koji već niz godina izlažu svoja djela na značajnim svjetskim likovnim manifestacijama. Na domaćoj likovnoj sceni aktivni su učesnici najakutalnijih kulturnih događanja, iako u ovakvoj sredini koja favorizuje umjetnost skloniju stereotipima i ukusu građanske klase , još uvijek nisu priznati za vodeće umjetničke autoritete.
U svakom slučaju, izložba "Umjetnost iz kutije" nastoji spojiti autore potpuno različitih generacija, profila i izraza. Njih, pored već dokazanog kvaliteta, povezuju radovi koji nisu toliko izlagački eksploatirani, koji možda i ne čine udarna mjesta u njihovom opusu, ali koji, vjerovatno i više od drugih djela, govore o samim umjetnicima. Radovi koji su smješteni u kutije nastali su kod ovih umjetnika potpuno neovisno i predstavljaju često dio opusa, ali i svaka od kutija, gotovo redovno malih dimenzija, predstavlja prepoznatljiv jezik autora te se kutije u potpunosti podudaraju sa osnovnom umjetničkom idejom , za njihove opuse karakterističnim radovima, ovdje takđer izloženim.
ZAŠTO IZ KUTIJE ?
Ideja o izlaganju eksponata smještenih u kutiju, koja čini sastavni dio djela, učinila mi se i interesantnom i aktuelnom, iako sam svjesna činjenice da je ovakva vrsta umjetničkih radova u različitim oblicima i kontekstima već toliko puta viđena. Gotovo svi izloženi radovi uglavnom sadrže predmete iz svakodnevne upotrebe koji se u međusobni kontekst dovode svjesnim ili ponekad nesvjesnim odabirom samog umjetnika. Ovako postavljeni eksponati već su prešli put posvećenja kada su sa razine svakodnevne upotrebe podignuti na nivo umjetničke besmrtnosti, a da pri tom nisu izgubili odnos sa umjetnikom koji je izvršio proces posvećenja. Predmeti tako tvore nove međusobne odnose, daju nova značenja i nove likovne forme, a na polju estetike daju svoj doprinos kroz nove izraze suvremenosti.
Počeci ovakve vrste umjetničkog djela u svjetskoj umjetnosti vežemo obično za umjetnike pop arta, fluksusa i sličnih pokreta, ali stvarne prauzorke treba tražiti dublje u prošlosti i izvan područja službene umjetnosti. Srednji vijek, trošeći dosta i vremena i energije na širenje straha, propagiranja čuda kao božijeg dara , ali i prijetnje, izumio je tzv.kutije ili ponekad čitave " vitrine čuda ".
One su bile ispunjene najrazličitijim sadržajima, od dvoglavih il na drugi način deformiranih životinja, rijetkih minerala čije su boje i oblici izazivali divljenje, čudotvornih napitaka i sličnih predmeta koji su lako mogli kod naroda izazvati i čiđenje i divljenje. Sadržaj je po svojim karakteristikama bio idealan da lako privuče pažnju, a istovremeno dovoljno neobičan da bi se klekcionirao i prezentirao. vrlo blizak ovakvom načinu izlaganja, ali puno većeg obima, je današnji koncept antimuzeja.
Što sadrže "kutije čuda" koje su tvorevine bosanskohercegovačkih savremenih umjetnika i šta je uslovilo njihovu relativno naglu i bogatu produkciju - jer ovom prilikom odabrani su samo najreprezentativnija djela i autori? Iako se radovi više vezuju za svakog pojedinačnog autora i, izuzev formalnih, nema većih zajedničkih karakteristika, evidentno je nastojanje i u izvjesnom smislu potreba svih autora da svoja djela "sabiju" unutar granica kutije, najčešće male i lako prenosive. Gotovo svaka od njih ima svoj mehanizam za zatvaranje, što ukazuje da je kutija pripremljena ne samo za izlaganje već i za transport.
Možda je posljednje ratno iskustvo koje su na različite načine i u različitim oblicima preživjeli svi ovdje prisutni izlagači, utisnulo u njihov mentalni sklop posebnu prilagodljivost i vremenu i situaciji. Otvorivši pokopac kutija započinjemo sedam različitih priča, različitih poetika i upoznajemo se sa svakim od sedmorice autora.
Čime su ispunjene ove kutije? U većini slučajeva vlastitim sjećanjem i vlastitim iskustvom ...
IVANA UDOVIČIĆna vrh