Gradska galerija Bihać
IZLOŽBA REDŽEP JAHIĆ - 02.10.2003. - 17.10.2003.
Uvod

BIOGRAFIJA


Redžep Jahić rođen je 1947. godine u Banja Luci. Umjetničku školu završio je 1967. godine u Splitu u klasi peofesora Tomislava Dugonjića i Ahmeda Bešića Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Trenutno živi u Švedskoj. Adresa : Redžep Jahić Traddragargatan 27a, 72337 Vasteras, Švedska tel. 021 83 05 49 ; 070 402 80 76

IZ PREDGOVORA

U definisanju umjetnosti i umjetnika danas, teško mogu opstati standardi i pojmovi koje je prihvatila umjetnička kritika prve polovine dvadesetog vijeka. Mnogo umjetnika je bilo lako svrstati u pojam "škola" i "stil" prepoznati rukopisnu povezanost i istorijsko izvorište.Procesi koji nagovještavaju ideju globalnog sela, djeluju dvjema silama;ubijanja i sazimanja. U ovoj drugoj prepoznajem i slikara Redžepa Jahića;jednu osobenost koja se suprostavlja definiciji a istovremeno nameće logiku sopstvenog razvoja.
Njegov rad bi mogao da se sopstvenom logikom razumije kroz oblast interesovanja, različite cikluse i sublimiranje estetskih pojmova.Upoređujući radove (grafike) koje sam vidio prije petnaest godina sa ovim posljednjim ciklusima; i jedni i drugi se rukopisno dopunjuju ( ranije tematizovani prikazi glava bez portretnih karakteristika) sada se prepoznaju u šematizovanom pejsažu.Posmatrajući radove nastale u posljednih nekoliko godina, nameću se tri osnovna ciklusa ;radovi pejsažne prepoznatljivosti, motivi portreta i ciklus "bicikli".
U sva tri ciklusa su naglašene uspomene cija se zagonetka ne otvara do kraja ; jedan značajan dio su podsvjesni refleksi na djetinstvo, dok drugi dio čine nostalgična sjećanja na skoru prošlost. Otuda je rukopis umjetnika zgusnut, djeluje silnice nesvjesnog,nekonvencijalnog, a na pejsažima dekorativno - tektonskog multipliciranja linije i boje. Motivi su tek nagovještaji sjećanja;npr. "kajak" a onda se nastavlja povjesno " tkanje " , koje umjetnik uspijeva racionalno kontrolisati kroz apstraktna kompoziciona rješenja i svježinu kolorita.
U asocijativnom pejsažu, Jahić je ostvario rezultat vrijedan respekta. On motiv prevodi u čist rukopis likovnosti; odnosne vrijdnosti linija , površina i boja, koje ostvaruju autohtonu cjelinu, a ujedno se prepoznaju u ciklusu. Portreti u svojoj ekspresivnosti koloristički bogati nose tipologije psihološke produbljenosti, poprimajući često grotesku.

Ljubomi Gajić redovni profesor akademije umjetnosti u Banja Lucina vrh