Gradska galerija Bihać
DŽEKO HODŽIĆ "SLIKANA ANTOLOGIJA 40+" 07.10. - 30.10.2004. GODINE
PREDGOVOR

Džeko Hodžić je umjetnik ideja, ili za naš kontekst možda bolje i preciznije rečeno, umjetnik od ideja. Ova definicija može značiti dvije stvari : prvo da je u pitanju umjetnik koji ima poseban stav u odnosu na stil i jezik umjetnosti, na tradicionalno ili inovativno rješavanje tehničkih problema umjetnosti , i drugi : da je u pitanju umjetnik koji ima poseban stav prema stvarnosti, prema događajima u svijetu, prema ljudima oko sebe.
Umjetnik Džeko Hodžić objedinjuje ova dva pristupa : njegovo shvatanje stila, jezika, umjetničke tehnike je blisko shvatanju ekspresionizma. Centar mu je oštar, često grčevit, boja koja se preko njega nanosi intenzivna, jaka, čak i onda kad je u lazurnim nanosima.
No to ga ne bi činilo samosvjesni umjetnikom da nije njegovih pristupa stavrnosti koju bismo, s obzirom na njihove posebne karakteristike , mogli nazvati UREZIMA u stvarnosti. Svjedočenje je pretpostavka te umjetnosti, ali ona ne podrazumijeva samo svjedočenje posmatranjem , nego i svjedočenje učešćem, gdje umjetnik vrlo konkretno svojim djelom ulazi među gledaoce, ali isto tako stimuliše gledaoce da svojim prisustvom, svojim
potpisom , pa djelo postaje rezultat obostranog učešća proizvođača i konzumenta umjetnosti.
Njegov ekspresionizam nije ?slobodan? ekspresionizam, on se vezuje za uništeni Počitelj, za ekološke katastrofe, njegova lirika za liriku njegovih drugova pjesnika.
Tvrtko Kulenović : Džeko Hodžić , umjetnik od ideje

BIOGRAFIJA

Rođen 1950 godine u Godijevu - Sandžak. Školu za primjenjenu umjetnost završio u Peći. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. godine. Član udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine. Imao je 38 samostalnih izložbi, a učesnik je preko 250 skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je rada više slikarskih kolonija i simpozija. Od 1981. ? do 1992. godine , stručni je voditelj slikarske kolonije u Tesliću. Dobitnik je devet stručnih nagrada i priznanja za slikarstvo. Član udruženja umjetnika ?Arbeitkreis 68? - Wasserburg i Kunstverein Erlangen e.V. , Njemačka.na vrh