Gradska galerija Bihać
IZLOŽBA SLIKA MIRSADA BALJIĆ 19.07. - 07.08.2004.
PREDGOVOR

Osobiti je, mimo konvencija, susret s ovim vrtovima. Otvoriti dveri svakodnevnice i ući, znači takođe pridodati njihovom biću i vlastitu pozitivnu energiju, pristati bez ostatka na vizualni i užitak u tajnovitom životu cvjetova.
A koji je tek ugođaj da budeći se ukakvo olovno i teško sarajevsko jutro najprije ugledate fragment vrta MirsaDe Baljić? Tad manje teškim biva minuli san. I vedriji potonji dan u koji ćete zakoračiti čišći i sretniji za grančicu rascvale mimoze. Ili nekog vrtoglavog i snovitog cvijeća ogrezlog u pelude.
No, evo nas pred akvarelima slikarice Mirsade Baljić. Već je na prvi pogled jasno da ona nije tek jedan od mnogih florista koji kroz povijest slikarstva egzistiraju u njemu kroz floralne dekorativne kompozicije. Posebice ne u kontekstu paysagea ili nature morte. Jer ovo je nadasve živuća priroda koja gotovo prska od vitaliteta jarkog kolorita.
Začudnost i tajanstvo cvjetanja su razlozima ovih akvarela. Ne tek jarkom kičicom uhititi krhkost i prolaznost, ljepotu i sklad. Ovo bi ponajprije bile nekakve likovne haiku, likovno poetski izričaji. I ne samo puka sličnost u regularnom poretku bića. Jer ovi su cvjetovi i cvjetni, i zvjerski, i ljudski, i anđeoski. I nisu tek kratkovječnosti uslikana u trajnije materijale. Naprotiv, erotska njihova kvaliteta pretendira na vječnost. Traganje za erotskim bićem cvjetosti. Pretakanje iz pupa u cvijet, iz cvijeta u plod, iz ploda u sjemenje??????

Ljubica Ostojić

BIOGRAFIJA

MIRSADA BALJIĆ

Rođena u Čapljini, Višići, Bosna i Hercegovina 1961god. Gimnaziju je završila u Čapljini 1980 god. Aktivno se bavi slikarstvom od 1984 god. Od 1988 god. galerista je u Neumu i Sarajevu. Tokom rata u Sarajevu, rukovodilac je likovnog dijela u Umjetničkoj četi AR BiH. Od 1995 god. do oktobra 1998 radi u BiH PRESS-u-BH promociji kao organizator promotivnih aktivnosti. U maju 1997 pokreće umjetničku radionicu u Fojnici. Marta 2000-te Federalno Ministarstvo za kulturu dodjeljuje joj status slobodnog umjetnika. Živi i radi u Sarajevu.

Adresa: Atelje , Grbavička 14a/16, Sarajevo BiH, tel:++(387 33) 651 977na vrh