Gradska galerija Bihać
HARUN HOŠIĆ 03.10. - 17-10.2005.
BIOGRAFIJA


Harun Hošić rođen 1973. godine u Bihaću.
1990. matura u Bihaću
1991. godina boravka u USA (Hich School)
1990 - 2000 studijska putovanja po Americi i Evropi : New York, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, Santa Monica, Hamburg,Paris, London, Amsterdam, Rim
1997 - 2004 Studij umjetnosti i dizajna u Minhenu i Sarajevu
Od 2000 slobodni umjetnik , dizajner, art direktor u Minhenu : ASC3 Werbeagentur, Facts & Fiction Werbeagentur , Designstatt
Brojne publikacije i izložbe u : Njemačkoj, USA, Vel.Britaniji, Italiji, Švicarskoj, Belgiji, Holandiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini


PREDGOVOR

Prije nekoliko godina Harun Hošić je pri svom studiju bio učenik predmeta kojeg sam predavao. I već tada sam zapazio njegov izrazit crtački talent, te sam ga nastojao ojačati da pođe putem slobodnog umjetnika.
Od tad pratim njegov put u profesionalnost. Kao posebnost njegove umjetnosti dojmi mi se to, kako Hošić nastoji spojiti muslimanske korjene njegovog bosanskog porijekla sa utjecajima moderne umjetnosti na Zapadu.
U posljednje vrijeme on je imao mogućnost privući na sebe nekoliko zapaženih izložbi. Naročito izložbe u Bihaću i sa sarajevskom likovnom akademijom (uz katalog) su mi se posebno dojmile. Ali također je i u Minhenu na razne pozive uspio realizirati zapažene izložbe.
Prošle godine sam bio u prilici da ga predstavim jednom galeristi u Los Angelesu (Modern Art Gallery) . Iz tog je rezultiralo i Hošićevo učešće u godišnjoj grupnoj izložbi te iste galerije.
Harun Hošić je pronašao put da publicira i profesionalizira svoj umjetnički rad, koji mu u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj kao i Americi može omogućiti život jednog slobodnog i nezavisnog umjetnika. Pri tom mu želim još mnogo sreće.

Sven Kalb , slobodni umjetnik i docent iz Minhena (2002.)na vrh